Campionul podgoriei Cotnari 2017

Cotnari-COLOCVIU-la-Moscova-Grasa-de-Cotnari-sec-copy

Mijn goede vriend Razvan Stoenescu, die ken van de #winelover community, benaderde mij of ik interesse had om plaats te nemen in de jury van “Campionul podgoriei cotnari 2017”.

cotnari fullsizeoutput_6fa

Cotnari is een streek gelegen in de Roemeense provincie Moldavië. niet te verwarren met het buurland Moldavië.

 

Samen met 34 wijnmakers, journalisten, sommeliers uit Roemenië, Servië (Tomislav Ivanovic), Polen (Łukasz Ostrowski) en Nederlands zijn er afgelopen zaterdag 75 mousserende, witte, rosé en rode wijnen geproefd, besproken en een oordeel over geveld.

16406517_1620363944670551_6014151406336606711_n

De meeste wijnen waren “barrel samples” van wijnen die dit jaar op de markt gaan komen. Deze wijnen liggen nog op tank en zijn nog niet gefilterd. Jonge en nog troebele wijnen die vooral op geur en smaak zijn beoordeeld

 

De meeste wijnen waren ingezonden door het grootste wijnhuis van de streek Cotnari SA. Cotbari SA produceert samen met het dochter label Casa de Vinuri Cotnari 31 miljoen liter wijn. Dit is een gigantische hoeveelheid wijn. Ter vergelijking De meeste wijnhuizen in west Europa produceren minder dan 500.000 liter per jaar.

fullsizeoutput_700 fullsizeoutput_702 fullsizeoutput_704

Cotnari SA mag je omschrijven als een wijnfabriek en dat hoeft niet negatief te zijn. In een volgend artikel kom terug op de voor of nadelen van wijnproductie in geïndustrialiseerde vorm.

fullsizeoutput_705

 

De wijn geproduceerd door Cotnari SA zijn van de druiven Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Busuioaca, Grasa di Cotnari. Tamaioasa Romanesca.

 

De genoemde druiven soorten ziet u niet snel terug in de schappen van de lokale slijter of supermarkt in Nederland. Het gaat hier om lokale druiven. Bovendien de meeste wijn geproduceerd in Roemenië vindt zijn weg naar de consument in Roemenië zelf. Dat is jammer voor ons Nederlanders want er worden prachtige wijnen gemaakt die qua kwaliteit/prijs verhouding interessant zijn.

 

In de Streek Cotnari worden voornamelijk mousserende, witte en rosé wijnen geproduceerd die zich kenmerken door hun frisse stijl.

 

De wijn die verkozen is tot winaar van het campionul podgoriei cotnari 2017 is Colocviu la Moscova 2016 geworden een wijn gemaakt van de druif Grasa de Cotnari.

Cotnari-COLOCVIU-la-Moscova-Grasa-de-Cotnari-sec-copy

 

Hopelijk komt deze wijn binnenkort naar Nederland.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>