Heerlijke wijn voor elke gelegenheid

Moraza Blanco

€7.50

Moraza Blanco

€7.50

In voorraad (nabestellingen toegestaan)

Categorie . Tags: , , , .

Gelegenheid

Deze witte wijn gemaakt van de Viura druif is een goede uitkomst voor als je bezoek hebt of bij een doordeweekse maaltijd. Het is een wijn die zich met gepaste bescheidenheid toont.

 

Het Wijnhuis – “Bodegas Moraza”

Bodegas Moraza begon haar geschiedenis zes generaties geleden in San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta), aan de voet van de Cantabrië en Toloño bergen in Noord-centraal Spanje.

 

Julia en haar familie zetten de ambitie van haar voorouders voort, de mooiste biologische wijnen maken van druiven (Tempranillo, Viura en Garnacha ) die uit hun eigen wijngaarden komen.

 

Bodegas Moraza respecteer het belang van het milieu en zij doen er alles aan om de biodiversiteit te beschermen, door het vermijden van herbiciden, pesticiden en chemische meststoffen in de teelt van onze druiven.

 

Streek – “La Rioja”

Al sinds de romeinse tijd wordt er wijn geproduceerd in La Rioja. Met het ontstaan van de ‘Weg naar Santiago’ kwamen er veel pelgrims door de streek. Omdat ze er langs de weg uitrustten van hun inspanningen en dan ook graag van een wijntje wilde genieten, begon de productie langzamerhand te groeien.

 

In de negentiende eeuw was het de druifluis (dactylosphaera vitifoliae) die de wijnoogsten in Frankrijk verwoesten zodat Franse wijnboeren uitweken en in La Rioja een mogelijkheid vonden om wijn te blijven maken. Dit zorgde voor een uitbreiding en modernisering van de wijnproductie in de streek.

La Rioja is verdeeld in drie subregio’s. In het meest westelijke Rioja Alta Hier staan nog de grote, oude Bodega’s die de regio al eeuwen geleden op de kaart zetten. In Rioja Alavesa in het noorden, voeren fruitige rode wijnen de boventoon. Het zijn vooral families die de – veel kleinere – wijngaarden beheren. Rioja Baja, in het Oosten, is kwalitatief gezien de minst interessante van de drie sub regio’s.

Rioja wijnen vermelden op het etiket hoe ze zijn gemaakt. De DOCa Rioja Joven heeft niet – of heel kort – in eikenhouten vaten gerijpt. Deze vrij lichte, fruitige wijnen mogen een jaar na de oogst al verkocht worden. De Crianza heeft minimaal één jaar in grote eikenhouten vaten gerijpt en mag pas na drie jaar worden verkocht.

De DOCa Rioja Reserva heeft minimaal een jaar houtrijping gehad en mag pas na vier jaar rijpen in de fles verkocht worden. De Gran Reserva wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Ze moeten minimaal twee jaar houtrijping hebben gehad en mogen pas na zes jaar worden verkocht. De Gran Reserve wordt ook in wit en rosé gemaakt, maar die zijn zeer zeldzaam.

Druif  - “De Assepoester onder de Druiven”

Deze druif gaat door het leven onder de aliassen Viura, Charas Blanc of Maccabeo. Een druivensoort die veel gebruikt wordt in de Cava. Deze druif wordt verbouwd in heel Noord-Spanje. Daarnaast is deze druifsoort ook aangeplant in Frankrijk en is in de volgende streken de Roussillon, de Languedoc, de Provence en de zuidelijke Rhône te vinden.

Als deze wijn jong gedronken wordt en niet in houten vaten is opgegroeid dan heeft deze wijn een fruitige, aromatische smaak met frisse zuren.

Ben je op zoek naar een wijn met rijpe en oxidatieve tonen, dan is een wijn van deze druivensoort opgegroeid op eikenhouten vaten van enkele jaren oud, een interessante kandidaat.

 

Herkomst

Spanje

Streek

Rioja

Wijnhuis

Bodega Moraza

Kleur

Wit

Gelegenheid

Aperitief, Avondeten / Doordeweeks, Picknick

Alcoholpercentage

13%

Jaar

2013

Beoordelingen

Geen beoordelingen beschikbaar.

Beoordeling Toevoegen

Thumbnail_Bodega_Moraza_Alesago_Blanco_v01_01062014

Laat als eerste een beoordeling achter “Moraza Blanco”