Heerlijke wijn voor elke gelegenheid

Alesago Joven

€9.25

Alesago Joven

€9.25

In voorraad (nabestellingen toegestaan)

Gelegenheid

Deze rode wijn gemaakte van 100% Tempranillo druiven is een heerlijke wijnen voor bij de BBQ.

Het Wijnhuis – “Bodegas Moraza”

Bodegas Moraza begon haar geschiedenis zes generaties geleden in San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta), aan de voet van de Cantabrië en Toloño bergen in Noord-centraal Spanje.

Julia en haar familie zetten de ambitie van haar voorouders voort, de mooiste biologische wijnen maken van druiven (Tempranillo, Viura en Garnacha ) die uit hun eigen wijngaarden komen.

Bodegas Moraza respecteer het belang van het milieu en zij doen er alles aan om de biodiversiteit te beschermen, door het vermijden van herbiciden, pesticiden en chemische meststoffen in de teelt van onze druiven.

Streek – “La Rioja”

Al sinds de romeinse tijd  wordt er wijn geproduceerd in La Rioja. Met het ontstaan van de ‘Weg naar Santiago’ kwamen er veel pelgrims door de streek. Omdat ze er langs de weg uitrustten van hun inspanningen en dan ook graag van een wijntje wilde genieten, begon de productie langzamerhand te groeien.

In de negentiende eeuw was het de druifluis (dactylosphaera vitifoliae) die de wijnoogsten in Frankrijk verwoesten zodat Franse wijnboeren uitweken en in La Rioja een mogelijkheid vonden om wijn te blijven maken. Dit zorgde voor een uitbreiding en modernisering van de wijnproductie in de streek.

La Rioja is verdeeld in drie subregio’s. In het meest westelijke Rioja Alta Hier staan nog de grote, oude Bodega’s die de regio al eeuwen geleden op de kaart zetten. In Rioja Alavesa in het noorden, voeren fruitige rode wijnen de boventoon. Het zijn vooral families die de – veel kleinere – wijngaarden beheren. Rioja Baja, in het Oosten, is kwalitatief gezien de minst interessante van de drie sub regio’s.

Rioja wijnen vermelden op het etiket hoe ze zijn gemaakt. De DOCa Rioja Joven heeft niet – of heel kort – in eikenhouten vaten gerijpt. Deze vrij lichte, fruitige wijnen mogen een jaar na de oogst al verkocht worden. De Crianza heeft minimaal één jaar in grote eikenhouten vaten gerijpt en mag pas na drie jaar worden verkocht.

De DOCa Rioja Reserva heeft minimaal een jaar houtrijping gehad en mag pas na vier jaar rijpen in de fles verkocht worden. De Gran Reserva wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Ze moeten minimaal twee jaar houtrijping hebben gehad en mogen pas na zes jaar worden verkocht. De Gran Reserve wordt ook in wit en rosé gemaakt, maar die zijn zeer zeldzaam.

 

Druif – “De druif die vroeg rijp is”

Tempranillo is afgeleid van het Spaanse woord “Temprano” wat vroeg betekend en inderdaad de Tempranillo druif is vaak twee weken vóór Garnacha druif rijp. Granacha is die andere druif die veel voorkomt in de Rioja streek.

In Spanje is de Tempranillo de meest aangeplante blauwe druif, weliswaar onder allerlei verschillende namen waaronder Tinto de Toro, Tinto Madrid, Tinto del Pais en Cencibel. In buurland Portugal doet de Tempranillo het ook goed onder de namen Aragones en Tinto Roriz. Buiten het Iberisch schiereiland wordt de Tempranillo op significante schaal aangeplant in Californië en Argentinië.

Tempranillo staat bekend als een druivenras met een dikke schil die diep gekleurde wijnen voortbrengt. Tempranillo-wijnen zijn niet al te hoog in alcohol en laag in zuren.

De Tempranillo druif mag zich met recht de koning van Spanje noemen. Groots en wijd verbreid qua aanplant en hofleverancier van fantastische rode wijnen.

Herkomst

Spanje

Streek

Rioja

Wijnhuis

Bodega Moraza

Druif

Tempranillo

Kleur

Rood

Gelegenheid

BBQ, Dineren

Alcoholpercentage

13,5%

Jaar

2013

Beoordelingen

Geen beoordelingen beschikbaar.

Beoordeling Toevoegen

Thumbnail_Bodega_Moraza_Alesago_v01_01062014

Laat als eerste een beoordeling achter “Alesago Joven”